vrijdag, januari 08, 2010

Leve de winter


Ik ben met de fiets naar huis gerild. Koud. Autoruiten zijn
's morgens serieus bevroren. Motors sputteren. Wegen zijn glad. Het is echt winter. Het mag van mij nog eens ferm sneeuwen. Alles onder een dikke koude witte deken. Bomen beplakt met sneeuw. Kinderen gillen en gooien met sneeuwballen. Volwassenen trouwens ook. Lichtjes zien er opeens nog mooier uit. Straatlicht buiten en theelichtjes binnen. Het is stil op straat. Zalig. De wereld is bijna tot een halt gekomen. En dan heb je opeens mensen die nu alweer klagen. Van wie het over mag zijn. Vanmiddag nog, een man met boze blik, de handen in de zakken en met een klagende stem : "Véél te koud, van mij mag het nu wel weer over zijn". En koukakker. Ik begrijp het niet. Altijd klagen over het weer, het is verdorie winter ! Een witte kersttijd was de wens van allemaal. En dan is het zo en is het weer niet goed. Dan is de wereld eindelijk even tot stilstand gekomen. Kun je moeilijk op je werk komen. Wat maakt het uit. Rij een beetje rustig. En neem de tijd om om je heen te kijken. Alles ziet er zo mooi uit. En het is stil. Krakend sneeuwstil. Geniet er nog van zolang het er is. Wandel naar je werk in plaats van te racen. En snuif de koude sneeuwlucht op. Mooi hoor. En gezond. Dat is wat ik wel begrijp namelijk. Sneeuw in de winter. Precies op het moment wanneer het hoort. Een seizoen dat weer eens echt een seizoen is. Een seizoen om dicht bijeen te kruipen en te graven naar elkaars warmte.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Idd. eindelijk nog eens een echte winter !!! We moeten er van genieten nu we er nog eens één hebben...En daarbij zet het al die kankeraars over de opwarming van de aarde ook eens aardig te kakken...

Anoniem zei

Ok, het is weer eens een echte winter. Maar ik kan wel de mensen begrijpen die klagen omdat ze niet goed door de sneeuw kunnen wandelen, mensen die vroeger ooit gevallen zijn en daar wat aan hebben over gehouden. Vooral ouderen zijn niet bepaald happig om lijf en leden te wagen. Je hebt wel overschot van gelijk dat het een seizoen is om dicht bijeen te kruipen.

the meek shall inherit the earth zei

Kga dit weekend ne keer diep in Veerle graavn , aje mie nie meer hoort ,
Stout redelken

Suske. zei

da's just ! alles op zijnen tijd.
tis nu winter, dus tmoe winteren.

de bevers zei

jaja, Leve de winter maar 't is toch mooi Murke die 's morgensvroeg de koude mag trotseren om de konijnen buiten te voederen :-)