maandag, november 30, 2009

New York (3)



23 november 2009
Weeral heel vroeg uit de veren. Om 7u zitten we te ontbijten nabij Wall Street, hét financiële centrum van de wereld. We posteren ons bij Panini, waar ze het brood bakken in een ouderwetse bakkersoven, met zicht op de wakker wordende zakenwereld. Erg grappig zijn de tassen koffie : het model lijkt op een oude pispot en er kunnen wel 4 tassen koffie in... Buiten zien we de zakenlui naar hun werk trekken. Dames in sjieke mantelpakjes en modieuze heren met aktentas. Velen hebben echter afgrijselijke turnpantoffels aan. Ik weet dat hun naaldhakken en gewone schoenen opgeborgen zitten in hun tas, maar dit is werkelijk geen zicht. Hier draagt men spuuglelijke turnsloefen wegens de grote wandelafstanden maar vooral voor het gemak in de metro en de vele trappen.

De controle in Wall Street is erg streng. De invalsstraten worden gebarricadeerd door metalen blokken die op een plateau kunnen wegdraaien en de straat zelf wordt een stuk omhoog gehaald, als ware het een ophaalbrug. Werknemers worden 2 x gecontroleerd, er is hondenpatrouille en elke bestelwagen wordt doorzocht. We kunnen dit allemaal gadeslaan van achter onze grote pispot....

Na het ontbijt springen we binnen bij 21th Century outlet store. Deze winkel staat omschreven als 'the best kept secret of New York'. Je kan er voor een prikje kleren kopen van zowat alle merken. Een absolute aanrader. Een Levi jeans kost er 30€ ipv meer dan 100€ hier. In New York moet je geen belasting betalen op kleren en schoenen.
Als je bovendien naar een outlet store gaat, kan je serieuze batjes doen. Wel heb je veel tijd nodig : de winkel is erg groot en het aanbod is immens.

We wandelen we richting Chinatown. Dit kleurrijke onderdeel van de stad zit boordevol winkeltjes, restaurantjes en Chinezen ! Zelfs de flyers op straat en de menus zijn in het Chinees. Vorige keer heb ik hier de beste kreeft ooit gegeten. Nu is het nog vroeg in de ochtend, de inwoners zijn bezig met hun trottoirs af te spuiten en er hangt een minder aangenaam geurtje.

We doorkruisen stukken van Greenwich Village en Chelsea tot in het Meatpacking district
Het fantastische Meatpacking District stond vroeger vol vleesverwerkende bedrijven. Vandaag zijn er betoverende restaurants, winkelgallerijen en cafés ondergebracht in de oude slachterijen.
Een sterk staaltje van heropwaardering van oude panden, liefdevol uitgevoerd en met respect voor het verleden.

Onze dorst laven we in The Garage, een jazzcafé-restaurant gebouwd in een vroegere garage. De auto-onderdelen zijn hier onderdeel van het decor.
Daarna zoeken we het uiterst gezellig restaurant The Spotted Pig op, gekend voor een heerlijke maaltijd en te vinden in menige NY-gids. Frank eet er een huisgemaakte hamburger met shoestrings (frietjes in de vorm van schoenveters). Hilarisch !

Daarna wordt er weer stevig gewandeld - onze stappenteller staat 's avonds steeds op een 20-tal km - door 5th Avenue en Madison. Op Rockefeller Plaza hebben ze een kerstboom neergepoot van 11 verdiepingen hoog. We vergapen ons aan de dure etalages van de trendy winkels.

Vanavond hebben we onze zinnen gezet op de musical Rock of Ages in het Brooks Atkinson Theatre. Mijn immer mondige echtgenoot slaagt erin af te dingen op de tickets en zo zitten wij voor 25€/stuk te genieten op een heel goede plaats in een héél schoon theater van een héél spetterend spektakel met muziek van Twisted Sister, Reo Speedwagon, Journey, Styx, Bon Jovi, Pat Benatar, enz..

De oren zijn doof en de voeten doen zeer, maar wat hebben we genoten !

The Spotted Pig


The Garage

Chelsea Market


China Town



Rock of Ages (Play it Loud)

7 opmerkingen:

LUC zei

Gelukkig dat jij er nog bent!
1. Je maakt Ollie jaloers !
2.Zeer goeie beschrijving van Big apple
3. maar , ge gaat goeed uw ventje moeten soigneren , want hij begint een mietje te worden!

Anoniem zei

@ Ollie,

een mens zou moe worden van het sleuren met enkele kilo's New York Times voor den Ollie :-)

Murke

Anoniem zei

Uw opmerking over Amerikanen met turnsloefen deed me eraan denken dat ik dezelfde opmerking maakte tegen ons C. in Istanbul... Daar leerden we een Amerikaans zakenman kennen met een prachtig kostuum aan, maar met turnsloefen daaronder????

Suske. zei

bedankt om dat hier allemaal te beschrijven en te tonen. Ik begin ook al goesting te krijgen ne keer te gaan.

Tricky zei

hey miss babbel

da's nu toch wel straf zunne...
had ik net grote kuis gehouden in mijn blogroll, en u eruit gezwierd omdat ik dacht dat ge met de noorderzon vertrokken waart... allé, met die boot van uw blogje in juni!
en ineens zie ik u weer actief in de blogroll bij iemand anders!
welcome back en NY, dat staat al lang op mijn verlanglijstje...
schoon reportage...

Kinderkleding zei

Wat is het toch ook een stad he, amsterdam is er niks bij.

Massage Amsterdam zei

Nog tips voor goede plekken om gemasseerd te worden in NY, nieuw amsterdam?