zondag, november 29, 2009

New York



21 november 2009
Roeselare 5 uur 's ochtends. Het kost ons geen enkele moeite om op te staan. Nog gezwinder dan gezwind schieten we in onze kleren en djakkeren we even later met onze valiezen over de verlaten straten richting station. Deze dead city verlaten we vandaag voor een toch iets meer sprankelende stad : New York.

"De trein naar Brugge is afgelast wegens een personenongeval", roept de immer nasale stem door de luidspreker in het station. We kijken naar elkaar. Shit !
"Waar moeten jullie naar toe ?", vraagt ons een medereizigster. "Zaventem, my dear !"
"Ok, kruip maar in mijn auto, ik voer jullie naar Lichtervelde", stelt ze voor.
Merci, onbekende dame, we weten niet hoe je heet maar kussen onze en jouw pollekes voor deze Goede Daad van de week !

Na een verder vlekkeloos verlopende zo'n 8 uur durende vlucht, landen we op JFK.
Douanecontrole is vriendelijk, doch streng. Na afdruk van volledige hand en irisscan, pikken we de bagage op en kunnen we eindelijk de buitenlucht inademen van The Big Apple. Via de Airtrain hebben we vlot aansluiting op de metro via Brooklyn naar Manhattan. Dit is heel wat goedkoper dan een taxi en op de metro is er altijd wat te beleven. Wij hadden het geluk 2 neefjes aan het werk te zien die met hun danspassen en acrobatentoeren zo weggelopen leken te zijn uit Cirque du Soleil. De hele wagon was dolenthousiast. Ambiance ! De pet voor een fooi werd dan ook rijkelijk gevuld...

Zo'n drie kwartier later verlaten we het gat van het reusachtig groot metrostelsel onder de grond en komen meteen in New York's grootste gat boven de grond : Ground Zero. Ons hotel ligt aan de rand van dit immense litteken van de stad. Tientallen Bob de Bouwerkes zijn naarstig bezig met de heropbouw die tergend langzaam vooruit lijkt te gaan. Het is een indrukwekkend zicht.

Via Priceline boekten we Het Millenium Hilton hotel. Priceline is subliem : je bepaalt zelf hoeveel je wil uitgeven en in welk district je wil logeren. Vervolgens laten ze online weten of jouw bod geaccepteerd is en in welk hotel je logeert.
Wij slapen voor 90€ in een kamer die anders minstens zo'n 200€ per nacht kost. De snelle lift brengt ons naar de 15de verdieping. De kamer is uitgerust met een royaal bed, bureau, reuze flat screen, tiptop badkamer.
"You may hear some noise," verwittigde de receptioniste. 'We're under construction, you know !"
Ze bedoelt dat we wat geluidshinder kunnen ervaren door de werken op Ground Zero. We hebben er echter totaal geen last van gehad. En door voor zo'n deftige prijs te kunnen slapen, blijft het bij het gat van de eeuw in New York en niet in onze portemonnee...

In Belgenland is het ondertussen 20u, de klok in NY staat op 14u. Dit betekent dat we dus best nog een hele tijd wakker moeten blijven. Wandelen is de boodschap !
We laten ons meedrijven door de grote slagaders en de aders van de never sleeping city. Het is niet de eerste keer dat we hier zijn, doch de verwondering blijft nog steeds. Het is een prettig weerzien met deze old friend. Een in het lijf zittende moeheid kan ons niet deren, we laven de dorst in The Back Fence, een pub die wat lijkt op een stal. Er ligt strooisel op de grond; zo kunnen ze de resten van de apenoten die je hier op de grond mag dumpen, makkelijker samenvegen. 's Avonds zijn er hier steeds live optredens.

Het maagje knort. Gus'Place in Bleeker Streeft heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op ons. Ook de vorige keer kwamen we hier eten bij deze sympathieke Griek. Ik kies voor een 'sizzling rainbow trout'. De Nederlander aan het tafeltje naast ons is blijkbaar onder de indruk van mijn heerlijke forel, want hij bestelt er prompt ook eentje. Mijn halve trouwboek zit ondertussen te smullen van een Rib'eye.

Die nacht word ik wakker op 3u10 plaatselijke tijd. In België is het dan 9u10.
Leve het tijdsverschil !

Tip 1 : verrassend goedkoop boeken via Priceline
Tip 2 : Airtran + metro ipv taxi
Tip 3 : The Back Fence en Gus' Place


Millenium Hotel

Metro

Ground Zero

Gus'place


The Back fence

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Allez Els vertel voort...ben razend benieuwd want één van onze volgende citytrips zou ook wel eens naar NY kunnen zijn.

Edith zei

He Els, wat een prachtige foto met de cirkel en de "stralen" er om heen. Kwam via google op je blog. En ben erg benieuwd hoe je dit hebt gedaan??Edith