zondag, november 05, 2006

YESTERDAY I MET SOME GUYS

Wat ?
U beweert nog nooit luchtgitaar te hebben gespeeld op de openingsriff van 'Smoke on the water' ??
U bent een slechte leugenaar. Ritchie Blackmore's bedenksel is zelfs zó populair, dat het in Britse gitaarwinkels de meest gespeelde solo is door mogelijke kopers van een gitaar. In sommige winkels hangen zelfs bordjes met daarop het verzoek om 'Smoke on the Water' niét meer te spelen, het personeel hoort het al zo vaak, is de redenering.

Rijsel, 4 november 2006, Zenith arena.
Elsbabbel kreeg al twee keer de kans om de paarse grootmeesters aan het werk te zien op Schwung wat echter nooit lukte gezien ze tijdens het festival de hele dag opgesloten blijft in het pers-, reservatie- en ticketkot. Ophokplicht.
Gisteren kon ze echter eens volop genieten van een optreden van deze legendarische band die het schoolvoorbeeld van een band die niet klein te krijgen is. Als een ware rockdinosaurus hebben deze onverslijtbare titanen vele muzikale grillen en groepswissels overleefd. Don Airey, Ian Gillan, Roger Glover, Steve Morse en Ian Paice zijn echter voorlopig niet van plan om op hun lauweren te rusten.

Eerst hebben we nog wat geflyerd om de Fransen alsvast wat op te warmen voor Schwung.
Alhoewel de temperatuur buiten de arena dicht bij het vriespunt lag, kregen sommige fransozen een duidelijke hitte-aanval : "Vous faites quoi ce soir, mademoiselle ?", "Donne moi ton numéro de téléphone !", "Vous êtes chaud, madame". Lol zeg, ik kom wel voor de 2 Ians, Steve, Don en Roger, hé, knoop het in uw Franse oortjes en get off !

Hoe je het wendt of keert, Deep Purple blijft onlosmakelijk verbonden met Child In Time: de rockklassieker die jaar in jaar uit in de top 5 belandt van de Top 100 Aller Tijden. De onbeperkte houdbaarheid van Deep Purple's muziek overbrugt alle generatiekloven en leeftijdverschillen. IJzersterke rock die jong en oud aanspreekt, het publiek is dan ook een driegeneratiemix : opa heeft nog eens zijn jeans uit de kast gediept, oma heeft haar vintage-oorringen afgestoft, zoon en dochter dragen weer hun T-shirt dat tijdens de week onder de maatpakken in de kast verdwijnt, terwijl ook de kleinkinderen van de rockende partij zijn.

Na het flyeren verdwijnen we even backstage terwijl de Franse groep 'Café Bertrand' de zaal aan het opwarmen is voor de grootmeesters. Elsbabbel ziet het 5-tal arriveren, super relax en duidelijk goed gemutst. Bijzonder sympathiek zijn de rockdino's, heel down to earth en héél gewoon. Dat ze echter niet zo gewoon zijn, zal later maar weer eens blijken als ze de arena betreden en het rockbeest weer boven komt. Als we hun leeftijden samentellen, komen we toch al aan wellicht meer dan zo'n 250 jaar rock. Doet u het hen even na ?

Ian Gillan is in opperbeste stemming en zwaait handjes naar het publiek dat vrolijk tienvingerig terugwappert, ook alle andere bandleden staan duidelijk met veel zin en breedlachend op het podium. Het optreden wordt een mix van nieuw en oud materiaal. Het valt echt op dat de band zich goed amuseert, ze teasen elkaar, en de bandleden strooien tijdens hun solomoment kwistig met muzieknootjes.

Elsbabbel & Ian Gillan

Don Airey schittert op de keyboards met een resem tierlantijntjes van klassiek, over jazzy, de sterren van het heelal spelend met een ode aan Star Wars, feilloos laat hij diverse stijlen in mekaar overvloeien om te eindigen met 'Alouette'. De charmeur.

Elsbabbel & Don Airey

Steve Morse laat zijn gitaar dan weer klinken als een clavecimbel wanneer hij heel ingetogen aan zijn snaren plukt en Elsbabbel vervoert. Wat een klasse !

Elsbabbel & Steve Morse

De arena is laaiend enthousiast en de groep trakteert het publiek dan ook nog eens op twee lange bisnummers. Lekker ruig, flitsend, zwevend. Na het optreden verdwijnen we weer backstage tot bij loges van de op adem komende rockiconen. Geen overrompeling maar rust en sereniteit, vriendschap en tevredenheid. Er lopen slechts een 10-tal guests rond, wat een luxe. De nice guys van Deep Purple zijn allemaal bereid tot een babbel. "Do you still have enough energy for a pic ?" "Sure, no problem !"

Het ga jullie goed, mannen, het purperen hartje van Elsbabbel had jullie 30 jaar geleden al in haar voorste hartkamer ingesloten en dat zal eeuwig zo blijven.



Elsbabbel & Roger Glover

8 opmerkingen:

Anoniem zei

dat lijkt me daar weer gezellig geweest te zijn !!!
nog een fijne zondag Elsbabbel
groetjes
Borriquito
http://borriquito.skynetblogs.be

Anoniem zei

wat heerlijk om die enthousiaste elsbabbel zo te zien genieten!

Muggenbeet zei

mooie tekst en mooie foto's Els. Ik ben ook nog steeds fan. Een van mijn vrienden is ook al diverse malen backstage geweest via de fanclub van DP en vertelt ook altijd hoe normaal die gasten doen (sinds ritchie weg is). Steve MOrse heeft de groep prima uit de nood geholpen.

Anoniem zei

rock on baby rock on!

DVLMN zei

bloody forking brilliant elsbabbel.
pass on the passion!

pierre du coin zei

Rara voor wie jij gaat stemmen bij de tijdloze....
Voel ik daar een top 100 met enkel Deep-Purple nummers aankomen?

Anoniem zei

waar is elsbabbel... snif snif...

Unknown zei

Oh, I'm sick, I'm so jealous. Dammit Elsbabbel. I must go and throw up!!! lol
Hope you are well, my ol' friend!