maandag, november 01, 2010

Kisumu

Dinsdag 19 oktober 2010, namiddag

Terug van de Ndere-uitstap leiden onze hongerige magen zich naar de omgeving van de vismarkt. Geïmproviseerde kleine eetgelegenheden worden geherbergd onder stalen daken. Meer basic dan wat we hier te zien krijgen bestaat niet, maar de heerlijke aroma's die opstijden uit de ijzeren potten banen zich een weg door onze neus waadoor de maagsappen schreeuwen om food.
We kiezen voor het 'Beach Hotel' wat overigens helemaal geen hotel is maar een bouwvallige schuur. En een beach is hier ook al niet te bespeuren.

We kiezen onze tilapia die we gaan opeten en even later sta ik zelf te roeren in de potten, tot grote hilariteit van de kok. De tamtam gaat vlug en als snel komen van alle kanten Kenianen kijken hoe die Mzungu (= blanke) ugali (= maïspap met groenten) probeert klaar te maken. Wat uiteraard leidt tot groot gestuntel van mezelf en
geschaterlach bij de Kenianen !





Onze handen worden gewassen want hier worden geen messen en vorken gebruikt. Maar ik kan je verzekeren : dit is de beste tilapia die ik ooit gegeten heb !! En dit met zicht op de plaatselijke carwash. Auto's en vrachtwagens worden het meer ingereden en ondergesopt, terwijl enkele vrouwen een eindje verderop de was aan het doen zijn.










Buitenlandse markten vind ik altijd heel boeiend en na het eten trekken we dan ook naar de plaatselijke openluchtmarkt van Kisumu. Het woord Mzungu horen we vaak vallen, ze zijn het hier dan ook niet gewoon om een blanke te zien. Kruiden, gedroogde bonen en groenten vormen een kleurrijk tafereel. Kippen, ganzen en gedroogde vis worden verhandeld. Een boom hangt vol tweedehandskleren. Een medicijnman verkoopt bedenkelijke waren in glazen bokaaltjes. Een kindje speelt in een kartonnen doos. Vrouwen staan aan te schuiven bij de plaatselijke beenhouwer. Als westerling wrijf je je ogen uit, dit is Afrika pur sang.






Later op de dag neemt Bernard ons nog mee naar een plekje dat bekend staat als Kisumu beach. Het 'strand' bestaat uit welgeteld 2 vierkante meter zand, zeer bevorderlijk voor de lachspieren ! De frisse Tusker smaakt en het ligt echt niet aan het bier dat hier worsten aan de bomen groeien. De Kigelia Pinnata (worstenboom) bestaat echt, de charcuterie hangt aan zijn takken !!



Geen opmerkingen: