zaterdag, november 06, 2010

Lamu, onwerelds mooi en traag werelderfgoed

Zaterdag 23 oktober 2010
Lamu dag 1




De oudste gemeenschap van oostelijk Afrika bevindt zich op het paradijselijke Lamu.
Dit eilandje ligt op zo'n 5 kilometer voor de Keniaanse kust in de Indische oceaan. Vroeger was het een aanleghaven voor kruiden- en slavenroutes. Nu is het de nieuwste bestemming voor barefoot chic bobo's. Europese royals hebben het ontdekt, o.a. Caroline van Monaca bezit er 4 huizen en ook Isabelle Adjani heeft er een niet onaardig optrekje.

We landen op de zanderige landingsbaan van Manda, een ander eilandje. De check-in blijkt een barak te zijn met rieten dak en ouderwetse weegschaal. Onze bagage wordt op een kar geladen en in een bootje gedropt dat ons naar Shela brengt waar we door de zee moeten waden om op het strand te komen. Vrouwen in onhandige lange sluiers klauteren er uit bootjes, ouderen zitten op gemetselde bankjes. Zwaar beladen ezels, metershoge deuren in prachtig houtsnijwerk en koperbeslag, de oproep vanuit de moskee, kleine winkeltjes met Afrikaanse doeken in felle kleuren : dit is één van de zeldzame autenthieke plekken waar je op slag verliefd op wordt. De mix van Afrikaanse en Arabische cultuur, de zon, de rust en de natuur zorgen ervoor dat je hier compleet 'zen' wordt.






Ons guesthouse Banana House is een pareltje. Het wordt gerund door de Nederlandse Monica en haar echtgenoot 'Banana' afkomstig van dit paradijs. Ondeugend vragen we ons af waaraan die zijn naam te danken zou hebben...

We hebben het volledige penthouse voor onszelf, met brede veranda, stenen banken vol kleurrijke kussens en swingzetels met zicht op de oceaan. Het dak is gemaakt van kokospalmen. Een kok zal ons de komende dagen hier privé bedienen en het personeel, dat gekleed loopt in hagelwitte katoenen short en hemd, is supervriendelijk.
De liever lui en langzaam-mood komt instant opzetten en al gauw ben ik te vinden in het zwembad onder kokospalmen en bougainvilleas.











's Avonds eten we red snapper en jumbo garnalen, eerder die dag uit de zee geplukt.
De fles Zuid-Afrikaanse Zonnebloemwijn, de ondergaande zon, de warmte een een sprookjessterrennacht zorgen voor een heerlijke avond filosofische gesprekken.


Geen opmerkingen: