zaterdag, oktober 28, 2006

HALLO WIE ? HALLO WAT ?

Ben een beetje 'weird' dezer dagen want straks is ’t weer van dattum en kan ik nog eens met mijn netkousen op mijn bezemsteel rondvliegen. Jeroom de huisspin is in opperbeste stemming en kuiert achtpotig super relax rond, wetende dat hij eerstdaags niet door een genadeloze schoenzool verpletterd zal worden, neen, Jeroom past in het decor deze tijd van 't jaar.

De Amerikanen maken er naar slechte gewoonte weer een commercieel circus van, maar eigenlijk vond Halloween zijn oorsprong bij de Kelten. Dit heidense volk huisde zo’n achthonderd jaar voor Christus in Groot-Brittanië. Vooral in Schotland en Ierland markeerden ze de wisseling van de seizoenen met een feestdag, waarbij op de heuvels grote vuren werden aangestoken als symbool van spiritualiteit en vernieuwing.

De uitgesneden pompoen, Jack-o-lantern, stamt ook uit de Ierse folklore. Jack zou een schelmachtige dronkaard zijn geweest, die na zijn dood noch de hemel noch de hel mocht betreden. Eeuwig moest hij ronddolen, al schonk de duivel hem één kooltje om zijn pad te verlichten. Om het langer te laten gloeien, plaatste hij het in een uitgeholde raap.

Halloween bereikte Amerika halfweg de negentiede eeuw in het kielzog van de pakboten vol arme Ierse immigranten. Zij brachten de traditie mee vanuit ‘The Old Country’ zoals de Amerikanen Europa wel eens noemen.
Amerika’s culturele geschiedenis is hoogstens 100 jaar oud. Geen Grieken, Romeinen of prachtige bouwwerken in The States. Hun enige Indiaanse roots hebben ze uitgeroeid of in reservaten gestopt. En dan nog zo’n groot bakkes durven opzetten ! Shame, shame, shame.

Maar we wijken af.
Netkousen dus.
En versierde huizen.

Ongelooflijk wat een blauw licht in een bureaulamp achter het venster kan doen, of een stroboscoop achter het zolderraam. In combinatie met een in de struiken verstopte CD-speler vol griezelgeluiden is het gegarandeerd freaky time !

De eerste prijs ging vorig jaar met grote voorsprong naar de buurjongen.
PJ had de garage omgetoverd tot een slachtbank. Compleet met afgedankte frigo en het oude slagersgerief van zijn grootvader, een gepensioneerde beenhouwer.
Hij had wegwerphandschoenen gevuld met spaghetti en ketchup en enkele zelfgetimmerde kruisen in de tuin neergepoot waarop geschilderd stond : ‘Donors gevraagd’.
Telkens kinderen bij hem langskwamen, zei hij : “Oké, jullie krijgen van mij een snoepje maar dan wil ik ook wel iets van jullie ! Een vingertje bijvoorbeeld.
En hij kapte vervolgens een vinger af van de met spaghetti gevulde handschoen…

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Fantastische cartoon!
En die spitsvondige buurjongen van je mag er wezen. Gebeurt dat ergens in het Roeselaarse?
Groet aan Jeroom.

Anoniem zei

en die netkousen??? heb je die nog aangetrokken of niet???

Elsbabbel zei

@Smiling Cobra,
Jeroom wappert met zijn acht pootjes terug.
Ja hoor, Halloween wordt elk jaar gevierd op de wijk Het Motje. De kinderen houden er meer van dan van de sint.
@Heidi : tuurlijk had ik die aan, net als nethandschoenen met spinnen, een toverhoed, een heksenkleed en een dikke puist op mijn neus...