
13u20 en 30 sec. Zoon graait in de frigo.
13u21. Zoon zegt : "Ben weer weg, mam, met mijn vrienden."
Zucht. Ik wou dat ik weer schoolgaand was.
"The only people for me are the mad ones, the ones who are mad to live, mad to talk, mad to be saved, desirous of everything at the same time, the ones who never yawn or say a commonplace thing, but burn, burn, burn, like fabulous yellow roman candles exploding like spiders across the stars..." (On The Road, Kerouac)
Zaterdag 24.6.06. 17u26. Jet Air Center, Grote Markt. Dinsdaglief, chef de bureau, heeft net te horen gekregen dat we haar komen kapen richting Dessel om het optreden van Guns 'n Roses bij te wonen. Zie dat kopke. Het is gewoon ontploft. Vol ongeloof. Hormonen op slag compleet ontregeld, 3 liter geplast, broek niet open gekregen, broek niet toe gekregen.
't Is niet waar, NIET waar, NIET WAAR ! Ik word zot ! Zot ! Zot !
Mienwerkerke, haar prins van de Nijl, had een brief gemaakt die BOL plechtig moest afgeven. Ruim uw boeltje op en ga mee zonder pruttelen !
Mienwerkerke had ook voor een festivaltenue gezorgd die Elsbabbel bij haar thuis in boom gehangen had. Werkkleren uit, wat opgefrist,
festivalkleren aan en, hup, we zijn weg !
Aan boord van taxi Bol wordt met champagne getrakteerd, daar had onze allercharmantste chauffeur voor gezorgd, compleet met koelbox en glazen. Dinsdaglief, volledig van haar melk, kreeg de fles niet open. Elsbabbel liet dan maar de kurk knallen ter hoogte van het Sterrebos. Rijdend met open venster, KNAL, tussen de bomen ! Hopelijk zijn er geen vogelslachtoffers gevallen...
Santè ! Ik droom, ik zweef, ik vlieg, ik ben hier niet, of toch wel ?
Bezorgde collega Bénedicte aan de lijn. "Alles oké, meid ? Ik heb hier de MUG, de brandweer én de politie in de bureau gehad, ge hebt de hele markt bij mekaar getierd"
"Ik weet het niet meer, Béné, ik weet NIETS meer, ik ben gewoon 10 minuten compleet kwijt in mijn kop. En mijn rits is nog altijd niet toe".
"Mijheer de parkwachter, ze hebben mij ontvoerd. Ik kan het nog AlTIJD niet geloven. Pak mij vast en nijp eens goed opdat ik zou weten dat dit geen droom is."
"Meiske, hier is uw ticket, snuif eraan, van echt papier, bewaar het voor eeuwig"
Mienwerkerke, prins van de Nijl, is tot aan de parking gekomen om zijn prinses in zijn armen te sluiten. Hij weet nog maar 10 minuten dat ze ook daadwerkelijk meegekomen is. We hadden hem tijdens de rit naar Dessel via SMS constant wijsgemaakt dat Dinsdaglief niet meegekomen was omwille van superdrukke batjes en véééééél te vééééél werk. Hij was er compleet ingetuimeld.
"Nuts, zijt ge, nuts, nuts, nuts !"
Traantjes, totjes, knuffels en zoveel vuurwerk...daar konden zelfs Guns 'n Roses 's nachts niet aan tippen.
Ook op het festivalterrein is het feestje blijven doorgaan. Hier zwiert Daanten Dinsdaglief nog eens in het rond tijdens een vreugdedans.
Na het optreden van Revolvers en Rozen zijn we na een magische avond met schitterende zonsondergang er nog eens cadeau bovenop, meteen terug naar Roeselare gekeerd. Dinsdaglief moet immers vandaag weer werken. Ik ben vanmorgen al gaan checken. Ze was er. Stralend. Nog altijd niet van die wolk geraakt. Ga gerust eens kijken.
Ik heb vanmorgen de gelukkigste vrouw ter wereld gezien.
Laatste dag. Wij willen er echt nog alles uit persen en zakken af naar The Trossachs, een ecologisch heiligdom dat doorsneden wordt door bospaden en bezaaid is door lochs. Een toevluchtsoord voor wandelaars en vissers. Je vindt er ook het Queen Elisabeth Forest Park, een natuurgebied van 25.000 ha.
De streek waar destijds wrede clans de plak zwaaiden, groeide uit tot één van de meest bezochte regio's van Schtoland en blijft de eeuwige inspiratiebron voor dichters en schilders.
Eerst houden we nog even halt bij Loch Katrine, dat Walter Scott inspireerde voor zijn beroemde Lady of the Lake. Het meer, waarvan de zuiverheid zeer streng bewaakt wordt, voorziet Glasgow van drinkwater. Je kunt er uitsluitend lopend of fietsend omheen. Het enige alternatief is een 107-jaar oude stoomboot, die je op het nostalgisch stampen van het nog autenthieke op kolen werkende aandrijfsysteem naar de andere kant van de oever brengt.
Loch Katrine
Ik had gelezen over Inchmahome Priory, een 13-de eeuwse priorij, waarvan de ruïnes nog stevig overeind staan. De priorij werd gebouwd op een piepklein eilandje in het meer van Menteith. Hier werd de 5-jarige Mary Stuart, die op de vlucht was voor de Engelse vijand, een jaar lang door monniken opgevangen, tot ze in het geheim naar Frankrijk kon vertrekken. We laten ons met een pont tot op het eilandje brengen en proberen ons de kleine Mary voor te stellen, spelend aan de oevers van dit schitterend oord.
De ruïnes van Ichmahome Priory
Stef geniet
Mijmerende Elsbabbel aan de 'Bonnie Banks' :
"Moet ik morgen nu echt naar huis ?"
Onze laatste nacht brengen we door op een echte boerderij bij een zeer baardige boerin van 85 jaar. We rijden 's avonds nog tot aan de kust tot aan de yachthaven van Troon.
Het kader is eigenlijk te sjiek voor twee trotters die met bezwete T-shirt en bergschoenen een tafeltje uitkiezen met zicht op de talrijke yachten. Aan de andere tafeltjes zitten piepjonge snotneuzen met Lacosteschoenen en veel gestes. Ze trekken op met veel te veel en veel te lelijk geschminkte liefjes met opgevulde beha's en diepe decolletés, dieper dan de kloof van The Trossachs. Ze drinken kleurige cocktails en proberen het vrouwvolk te imponeren. We trekken er ons echter niets van aan en zien alleen maar afgunstige blikken wanner we ons méér dan royaal tegoed doen aan wat de Schotse zee te bieden heeft : mosselen, koude en warme vis, langoustines, coquilles,...
De zon trakteert ons nog op een schitterend slapengaan en trekt haar volledige kleurenpalet door lucht en golven. En Elsbabbel zucht, ze zou een schaap in Schotland willen zijn.
Mijn liefste moaten,
De reischeque die ik voor mijn 40ste verjaardag kreeg is bij deze verzilverd. Jullie zijn vreselijk bedankt, het was een ongelooflijke ervaring. Zelfs haggis eten viel mee ! De laatste foto is voor jullie, probeer er mij bij voor te stellen als een Schots blèèèèèrend schaap....
knuffel en knipoog
elsbabbel
Wandeldag.
's Morgens zitten we al vroeg aan de overheerlijke ontbijttafel.
Het ontbijt kan tippen aan dat van een viersterrenhotel : zelfs aardbeien zijn voorzien ! De Schotse gastvrijheid en gulheid gaat nog van dag tot dag in crescendo. De Engelsen beweren dat Schotten gierig zijn, maar dat heb wij nog niets van ondervonden...
"Are you gonna walk in the mountains today", vraagt onze landlady.
"Yes".
"Take care of the midges ! They're out and they're horrible !"
Midges (kriebelmuggen) lijken op kleine vliegjes, maar dan van een erg vraatzuchtige soort. Ze verplaatsen zich in dichte formaties tot ze zich plots op hun prooi storten...op jou bijvoorbeeld. Het is een ongelijke strijd met een onoverwinnelijke vijand en wie niet ingesmeerd is met een doeltreffend middel, loopt het risico met gezwollen, vreselijk jeukende armen of benen rond te lopen of in het ergste geval met een echte elephant man-look !
Elsbabbel op pad
Gesmeerd met een afdoend middel van buiten en gesmeerd met een calorierijk ontbijt van binnen, beginnen we aan een prachtige bergwandeling naar een steile bergengte. We komen uit op een vlakte met watervallen op de achtergrond waar we puffend even verpozen, genietend van de zon, het geklater en de mooie natuur. Ik heb 1 midgeprik op een niet ingesmeerd plekje. Jeuk ! Brand ! Bobbel ! Vandaag zit de plek er nog steeds maar - het moet gezegd - ik ben dan ook een onverbertelijke prutser.
Ben Nevis (1344 m) is onvoorspelbaar door het grillige Schotse weer. Wie van plan is de berg te beklimmen, moet zich altijd aanmelden aan de voet van de berg. Zo weten de 'mountaineers' 's avonds dat iedereen veilig terug beneden is.
's Namiddags zien we nog een hert wegspringen tijdens een schitterende wandeling aan het Loch Leven. Met tintelende voeten en gespannen kuiten zoeken we onze volgende slaapplaats in Lochearnhead. Opnieuw hartelijke ontvangst door een koppel dat met veel liefde kamers heeft ingericht.
Loch Leven
We krijgen een tip waar we het best en gezelligst kunnen eten. Op loopafstand. 's Nachts rollen we in ons kingsize bed na eerst een sublieme avond te hebben meegemaakt met enkele gulle Schotten die maar bleven trakteren. We waren meteen hun beste vrienden en werden zelfs uitgenodigd om een partijtje te biljarten. Elsbabbel heeft echter wijselijk zitten kletsen met een schaapherder die 3000 schapen en 6 honden onder zijn hoede had, een stel advocaten die kwamen golfen en de lokale campingbewoners. Veel te lang zijn we blijven plakken, veel te veel hebben we gedronken maar dit hadden we echt voor geen geld willen missen !
Dit noemen ze B&B in Schotland. Elsbabbel felt like a queen !
"Did you have a good sleep ?" vraagt onze gastheer, de langoustinevisser, 's morgens.
Nou en of ! Hoe kan dat ook anders in een kraaknette Holly Hobbie-kamer met zicht op de baai waar de stilte enkel doorbroken wordt door enkele schreeuwende meeuwen
"I have some fish for breakfast for you".
Zelfgerookte witvis heeft onze baardige vriend als ontbijt gebakken en wij smikkelen alles heel smakelijk naar binnen.
Plockton heeft werkelijk onze harten gestolen. Ik wil hier absoluut nog een halve dag blijven. Mijn loederig oog heeft een heel klein vissersbootje bespeurd in het haventje. Het bootje vaart uit wanneer tij en weer het toelaten en de kapitein biedt de geïntersseerde enkeling een zoektocht naar zeehonden aan. Laten de zeehonden het afweten ? Geld terug !
De goedlachse captain is nog uit het echte goede zeehout gesneden. Hij is heel grappig en ik heb zo'n stil vermoeden dat de nodige voorraad whisky aan boord daar wel voor iets tussen kan zitten.
De whiskyvoorraad van the captain
Hij belooft ons op zoek te gaan tot we zeehonden zullen spotten, al weet hij vooraf nooit waar ze zullen vertoeven. Als we echt heel veel geluk hebben, komen we misschien ook wel de plaatselijke zeeotter tegen, hij werd die ochtend nog gezien op de pier. But you need some luck !
Het is zalig vertoeven op het bootje in het gezelschap van de kapitein. Ik stel hem heel wat vragen ivm de zeehonden, die hij allemaal enthousiast beantwoordt, zijn blik niet afwendend van de vele rotseilandjes die we voorbij varen !
Okay ! Seen them !
Seen what ?
Seals !
Zijn geoefend oog heeft zeehonden opgemerkt. Voor mij lijken ze grote keien op de oevers van een eilandje, maar als hij voorzichtig dichterbij vaart, ontwaren we inderdaad deze prachtige dieren. Ze kijken rustig op en ééntje lijkt wel te wuiven als we voorbij varen.
Zeehonden.
Klik op de foto voor een grotere weergave.
Kort na de middag verlaten we dit schitterende oord na eerst plechtig beloofd te hebben zeker en vast terug te komen.
De betoverende landschappen doorsnijdend, houden we even halt bij Eilean Donan Castel. Deze dertiende eeuwse burcht werd opgetrokken om Scandinavische piraten de toegang tot een loch te beletten en staat - alweer - op een schilderachtige plek. De burcht was het decor voor de film Highlander en ook de regisseur van de Bondfilm 'The world is not enough', koos deze burcht als hoofdkwartier.
Het schitterende Eilean Donan Castle.
Via Spean Bridge en een ommetje naar de Cia-Aig Falls, een waterval die werd gebruikt als decor voor een scène in de film 'Rob Roy', arriveren we 's avonds in Banavie. Miss Ross ontvangt ons allerhartelijkst in haar B&B die uitkijkt op de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland. De berg lonkt naar ons en we kruipen vroeg onder de wol om topfit te zijn voor een stevige bergwandeling morgenvroeg.
PLOKTON
Het vredige haventje van Plokton ligt in één van de mooiste uithoeken van Schotland en lijkt wel een plaatje voor een snoepdoos. Uren kan je jouw blik laten dwalen over de oevers van dit sprookjesoord, de haven is er omzoomd door palmbomen (!). 's Avonds bestellen we in het plaatselijke vissersrestaurant op het vuur gegaarde langoustines, die we in onze buik nog eens laten zwemmen in een karaf frisse witte wijn...
GLEN
AFFRIC
Uren later tuffen we verder op de A836, een kronkelig, heerlijk onvoorspelbaar pad dat haast smaller is dan de breedte van de auto. Zorg dat de benzinetank gevuld is want de komende uren vertoef je in een desolate rotsige woestijn, afwisseldend met heide, ven en honderden lochs die bezaaid liggen als reuzendruppels in een grillig maanlandschap. De enige levende zielen die we hier tegenkomen zijn schapen.
Ze zitten werkelijk OVERAL.
Uiteindelijk arriveren we tegen valavond via Tongue in Durness.
Men beweert dat Schotland maar twee seizoenen heeft : dat van de regenjas en dat van de paraplu. Tot nu toe hebben wij prachtig weer gehad, blauwe lucht met grijze of witte wolken, geen druppel water. In Durness waait het echter zo hard dat ik de deur van de auto haast niet open krijg, maar wat wil je : we zitten hier werkelijk op het meest noorderlijke punt van het eiland en staren over de onmetelijke Atlantische Oceaan.
Het strand van Durness is adembenemend (met dit aantal Beaufort zelfs letterlijk), op een enorme rotsblok staat geschreven : award winning beach.
Een B&B hebben we al snel gevonden. Opnieuw allerhartelijkste ontvangst door een 'mum with five kids'. Kraaknet opgemaakte bedden, eigen badkamer,een supergrote living voor ons alleen met zicht op de wilde oceaan. Een vriendelijk koppel Australiërs logeert er ook. Ze zijn voor 8 weken op tocht door Europa en malen dagelijks zoveel kilometers af, dat ik er duizelig van wordt.
Ze bezoeken dan ook een achttal landen. Als we vragen : "What do you do for a living ?", krijgen we het schalkse antwoord : "As less as possible !" Van levensgenieters gesproken....
THE AWARD WINNING BEACH VAN DURNESS
In de streek van Aviemore landen we uiteindelijk in 'Boat of Garten' waar we aankloppen in de B&B 'Froach Lodge'.
Of ze nog een bed voor ons hebben ?
Of course and a cup of tea an a piece of cake too !
Andrew en Rebecca ontvangen ons zeer gastvrij : hij is berggids en zij zal 's avonds met verse zalm, heerlijk gekruide rijst en gestoomde groenten nog bewijzen dat ze een prima kok is.
Onze medegasten komen uit Londen, India en Zwitserland. Ze verblijven hier meerdere dagen om met Andrew dagelijks de bergen in te trekken. We verbroederen na het avondmaal in de pub die een annex van een klein hotelletje blijkt te zijn. Wat heerlijk, al die nationaliteiten samen. Waarom kan dat toch niet altijd en overal ??