zondag, juni 11, 2006

SCHOTLAND. DAG 1.

Laten we dag 1 gerust de 'afkickdag' noemen.
Elsbabbel moet immers afkicken van volgende zaken :
- rockmuziek
- de Euro
- een nijpend slaaptekort
- rechts rijden
- Oxford English

Vier zaken kan ze al snel van haar lijstje schrappen. Ze wordt na een uiterst verkwikkende siesta van 3 uur tussen de versgesteven lakens van het Tulip Inn Hotel al meteen geconfronteerd met een Schotse doedelzakspeler die ze vervolgens wat Engelse munten toesteekt. Bye bye rock en Euro ! Het Oxford English wordt verbannen : Elsbabbel ondervindt dat de Schotten haar nog het best begrijpen als ze gewoon Westvlaams brabbelt.

Het rechts rijden, da's andere koek. De 'roundabouts' links opdraaien, het is een raar gevoel. Plots lijkt het dwarsen van een straat ook levensgevaarlijk.
Onze huurauto zal de komende week gelukkig opvallen in het verkeer, dat hebben we ten volle te danken aan het schreeuwlelijke koningsblauw waarin deze gespoten werd.

We trekken er in de late namiddag nog op uit om een stevige stadswandeling te maken door Glasgow.
Wie denkt dat dit een miezerige, vuile, troosteloze industriestad is, heeft het grondig mis. Glasgow mag dan wel Rome niet zijn, het is wél de metropool van Schotland. Glasgow kreeg serieus wat klappen tijdens de oliecrisis maar onderging de laatste jaren een ware gedaanteverwisseling. De stad put energie uit zijn ongelooflijk creatief vermogen en er wordt serieus wat gerenoveerd en geïnvesteerd. Glasgow was in 1990 de culturele hoofstad van Eruopa. Ongebreidelde architecturale uitwassen en musea schieten als paddestoelen uit de grond.


Glasgow station

Als je je graag onderdompelt in het leven van een grootstad, de gastvrijheid van oude pubs wilt ervaren, je wel te vinden bent voor een bezoek aan avant-gardetheaters en er niet komt om enkel jouw Engels bij te schaven, moet je Glasgow op tocht door Schotland zeker eens bezoeken.

Volg niet steeds de toeristische gidsen, maar laat je opzuigen door een stad vol verrassingen. Zo ontdekten we de toffe studentenpub 'The Lab'. De roodharige zeer Schots ogende cafébaas kwam al meteen vragen : "Where are you from and how did you find this place ?". Mijn antwoord "I just follow my nose. Look ! It's a big one", deed hem schuddebuiken en prompt werden we getrakteerd op een lekker Schots biertje.

Aan de muren van 'The Lab' hangen originele foto's van molecules en oude labo's. Je kan er een cocktail uit een proefbuis drinken. Wij nuttigden er een typisch Schots gerecht : aardappel in zijn jasje, doormidden gesneden en gevuld met tonijn en rode ui. En dat onder de goedkeurende blik van Einstein die van boven ons tafeltje meekeek in ons bord...

Bye rockmusic ! Here comes the bagpipe !

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Goeie morgen Elsbabbel,
je hebt er duidelijk van genoten :-)
een stralende maandag je toegewenst, geniet er van
groetjes
Borriquito
http://borriquito.skynetblogs.be

Anoniem zei

En ik was maar aan het leren.. =)