zondag, januari 08, 2006

1000 JAAR ONDERSTEUNING

Zelfs het hardnekkigste borstenbevrijdingsfront heeft hem niet klein gekregen.
De bh bestaat al 1000 jaar !
Dat beweert althans Stephanie Pedersen, lifestyle-journaliste.
Ze bundelde allerhande weetjes over onze zwiepers in het rijkelijk geïllustreerd'

BH-boekje, Duizend jaar ondersteuning.

De geschiedenis en ontwikkeling van de beha in woord en beeld vanaf de Kretenzische voorloper in 2500 voor Christus, via de rijglijfjes en korsetten, tot en met de bionische beha van nu.
Na de geboorte van de moderne beha, begin twintigste eeuw (twee zakdoeken met een paar lintjes) is hij nooit meer weggeweest, behalve korte tijd in de jaren zestig.

De verschillende modes, soorten beha's, rages, uitvindingen en beroemde draagsters (Mata Hari, Jane Mansfield, Marilyn Monroe, Caprice enzovoort) met op de achtergrond relevante historische ontwikkelingen (vrouwenkiesrecht, oorlogen, vrouwenemancipatie) passeren de revue.

De jazz-jaren, de kegelvormige beha's in de Hollywood-jaren, de eerste bikini, de tienermarkt, sportbeha, de Gaultier-korsetten van Madonna, de chocoladebeha, ze zijn allemaal in het boek te vinden.

Taxidermiste Bullock staat geboekstaafd als de ontwerpster van de meest wansmakelijke bh. In 2002 won ze een prijs voor haar bustehouder gemaakt uit parkietenlijkjes.
Het moeilijkst te produceren, blijkt de Wonderbra. Deze bestaat immers uit 54 afzonderlijke delen. Gelukkig gaat het uittrekken wel iets vlotter !

In het boekje vind je ook aanwijzingen voor het vinden van de perfecte maat, Maat !
Elsbabbel is al benieuwd wat het volgende boekje uit deze categorie zal worden dat ze te grabbel zullen gooien : 'Ping ! Daar gaat mijn string !' ??

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Mannen zijn charmeurs bij het kopen van een nieuw stukske stof. De bh kopen ze te groot, het bijpassend slipke te klein. De mijne toch... Hilde

Anoniem zei

tmienwerkerke had zi'n lampke vergeten aan te leggen,grote handjes en een kleine tong
leed.r